Včelí med je prírodný produkt, jedinečný svojím zložením s komplexnými účinkami na ľudský organizmus. Jeho pravidelná konzumácia posilňuje imunitu a pomáha predchádzať a liečiť mnohé choroby.
MED obsahuje cukry–najmä jednoduché, bielkoviny, antioxidanty, vitamíny A, B1, B2, B6, B12,
C, D, H, K, E, P, minerálne látky – vápnik, draslík, fosfor, sodík, magnézium, železo, síra, kremík, zinok, peľové zrnká, éterické a chuťové látky, vodu, včeliu materskú kašičku, aminokyseliny, enzýmy, koloidy.
Kvetový med vytvoria včely z nektáru kvetov.
Na medovicový med znášajú medovicu
z ihličnatých a listnatých stromov, ktorú vylučujú hlavne vošky. Farba medu, hustota a cukornatosť závisí od typu nektáru. Med sa skladuje pri teplote 5 - 20°C. Med by sa nemal zahrievať na viac ako 40°C, aby sa v ňom uchovali cenné látky. Okrem priamej konzumácie sa toto prírodné zlato používa v studenej a teplej kuchyni, kozmetike a liečiteľstve.
Čoskoro sa môžete tešiť na samostatnú kapitolu o vyskúšaných medových receptoch - elixíroch, sladkostiach, koláčikoch, mastiach, balzamoch ...
Užívanie propolisovej tinktúry na podporu imunity a pri tráviacich ťažkostiach - 3x denne 15 kvapiek nakvapkať do malého množstva vody alebo teplého čaju, čáry-máry tekutina zbelie, pomaly vypiť a myslieť ako sa celý organizmus lieči a harmonizuje :-)
Včelí peľ je
jeden z najbohatších prírodných zdrojov aminokyselín, vitamínov a minerálnych
látok. Posilňuje imunitu a dodáva energiu.
Včelí peľ je rastlinný
samčí hormón, v ktorom je uložená celá genetická výbava pre samičiu bunku.
Obnôžkový peľ zbierajú včely z
kvetov, zliepajú ho do zrniek a skladujú ho ako potravu. Jedna
kávová lyžička peľu vraj obsahuje toľko bielkovín
ako jedna porcia mäska. Komplex vitamínov B a
ďalších 180 živín obnovuje fyzickú silu organizmu, zlepšuje chuť do jedla, stimuluje myseľ, zlepšuje koncentráciu, spomaľuje starnutie. Je
podporným doplnkom pri liečbe
antibiotikami, reguluje hmotnosť, činnosť vnútorných orgánov,
zmierňuje bolesť hlavy. V prípade
peľovej alergie je potrebné pred užívaním peľu poradiť sa s lekárom alebo apiterapeutom.
Užívanie - od pár zrniečok až po 1 lyžičku peľu rozpustiť v malom množstve vody alebo čaju alebo priamo v ústach, najlepšie ráno alebo doobeda. U nás si zvykneme posypať peľom raňajkové hrianky s medom.
PERGA alebo "včelí chlieb"
je peľ, ktorý donesú včely do úľa, zmiešajú ho s nektárom, medom, enzýmami a sekrétmi slinných žliaz a uložia ho
do buniek plástov. Pri ukladaní dochádza k procesu
fermentácie, preto sa líši od čerstvého peľu. Perga má tmavohnedú farbu a chuť
ražného chleba. Obsahuje množstvo
výživných látok - bielkoviny, cukry, tuky, enzýmy, minerály Na, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se, vitamíny A,E,B a ďalšie cenné látky. PERGA je jedna
z najcelistvejších
potravín vôbec. Je to unikátny
prírodný biologicky aktívny produkt s
mimoriadnymi ozdravnými vlastnosťami na všetkých úrovniach človeka. Perga je pre organizmus ľahšie stráviteľná ako peľ. Nakoľko fermenty včelích slín
rozkladajú peľové alergény, je tiež bezpečnejším variantom pre ľudí alergických na peľ. Predáva sa v suchom
stave alebo zmiešaná s medom. PERGA, po anglicky AMBROSIA, bola v starovekom Grécku považovaná za pokrm Bohov uchovávajúci nesmrteľnosť.
Užívanie - ideálne ráno 15 min.
pred jedlom, vždy doobeda, od pár
zrniečok po 2 lyžičky denne, intenzívna kúra 1-2 mesiace, alergici opatrne a po konzultácii s apiterapeutom či lekárom.
Včelí vosk produkujú mladé včely robotnice vo voskotvorných žľazách na brušku vo forme bielych šupiniek. Vosk je stavebným materiálom včelích plástov so šesťhrannými bunkami, do ktorých kladie včelia kráľovná vajíčka. Včely tu ukladajú zásoby medu a peľu. Vosk je zmesou asi
15 zlúčenín, najmä esterov, pigmentov, aromatických
a minerálnych látok, propolisu. Včelári používajú vosk na výrobu medzistienok, aby
urýchlili výstavbu včelieho diela. Vosk sa
oddávna používal na výrobu
sviečok – v kostoloch sa v stredoveku mohli zapaľovať iba sviečky z včelieho vosku, preto mnísi často chovali včely. Sviečky z včelieho vosku krásne voňajú a presvetľujú priestor príjemným tlmeným
svetlom.
V kozmetike sa vosk používa na výrobu balzamov, mastí a mydiel pre jeho zvláčňujúce účinky. Má využitie vo farmácii, hovorí sa, že vosk vyťahuje z tela jedy. Využíva sa tiež na výrobu leštidiel, prípravkov na ošetrenie dreva, kovov, pečatenie. V potravinárstve sa používa pri výrobe žuvačiek a cukríkov, v medovnikárstve na
mastenie plechov.
Materská kašička sa tvorí v hltanových žľazách 6 až 14-dňovej včely robotnice, základom pre jej tvorbu je peľ. Je to hustá smotanovožltá tekutina kyslo-horkej chuti a špeciálnej vône. Ide o vysokovýživný rastový produkt, ktorým včely kŕmia larvičky mladušiek prvé tri dni a kráľovnu celých 16 dní jej pobytu v matečníku. Materskej kašičke sa pripusuje omladzujúci účinok, pri priamom užití má euforizujúci efekt.Obsahuje celé spektrum vitamínov B, C a D a aminikyselín. Odporúča sa pri liečení množstva diagnóz vrátene chronických ochorení. Užíva sa zmiešaná s medom alebo, pre odvážlivcov čistá.
MED pomáha liečiť:
tráviaci trakt - zabraňuje kolikám, harmonizuje kyslosť v žalúdku,
pomáha pri zápaloch pečene a žlčníka;
podporuje chuť do jedla;
dýchacie cesty a hrdlo, angínu, chrípku;
nervovú sústavu - vplýva na dobrý
spánok a psychickú pohodu;
krvný obeh - pri tvorbe červených krviniek,
pri srdcových chorobách,
znižuje krvný tlak;
obličky, močové cesty;
popáleniny, odreniny a mnohé iné neduhy.
Za apiterapiu sa považujú všetky formy liečenia včelími produktami. Od lyžičky medu v teplom čaji pri prechladnutí, cez užívanie peľu, pergy
a materskej kašičky, propolisových prípravkov, voskových mastí a balzamov, až po inhaláciu úľového vzduchu a aplikáciu včelieho jedu. Účinky liečby sa dostavia po ich systematickom užívaní. Apiterapiu využívali dávne civilizácie - Egypťania, Gréci, Rimania, Indovia, Arabi. V súčasnosti skúmajú účinky včelích produktov vedci na celom svete. Najväčšie skúsenosti a úspechy dosahujú ruskí odborníci, ktorí majú zriadené špeciálne lekárske ústavy apiterapie.